Provizyon Ne Demek? Otellerde Provizyonun Anlamı

0
740

Banka ve kredi kartlarının kullanımı nakit taşıma ve ödeme konularında büyük kolaylık sağlar. Bununla birlikte otel rezervasyonları ve ödemelerinde kredi ve banka kartları ilk iki sırada yer alır. 

Global market araştırmaları yapan Phocuswright raporuna göre sadece 2021’de tüm otel ödemelerinin %73’ü kredi kartları ile gerçekleştirilmiştir. Banka kartları ise 2021’deki tüm otel ödemelerinin %18’ini oluşturur. Aynı yıl sadece %7’lik bir kesim nakit ödeme yapmıştır. Araştırmalar kredi kartı ile ödeme yapmaya eğilimli müşterilerin online otel rezervasyonu yapma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Aynı araştırmada şahsen otel rezervasyonu yapan müşterilerin %44’ünün ödemesini nakit olarak gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Ödeme yöntemleriyle ilgili eğilimler provizyon ne demek sorusunu da beraberinde getirir. Bu yazımızda provizyon ile ilgili detaylı bilgileri ve bazı özel terimleri sizin için derledik.

Provizyon Nedir?

Birçok kişi tarafından merak edilen provizyon nedir sorusu en basit tabiriyle “ön onay süreci” olarak yanıtlanabilir. Kredi kartı üzerinden yapılan ödemeler öncelikli olarak bankaların güvenlik uygulama ve onay sürecinden geçer. Bu süreç özellikle çalıntı kredi kartı harcamaları ve hatalı POS işlemleri gibi istenmeyen durumların önüne geçilmesi için uygulanır. Bu süreçte kart üzerinden yapılan harcama doğrudan ekstreye yansıtılmaz. Ödeme yapılan tutar kullanılan sanal veya fiziksel POS cihazının bağlı olduğu bankaya göre değişen sürelerde beklemeye alınır. Buna provizyon süreci adı verilir. Bu süreç boyunca banka tarafından kontroller gerçekleştirilir. İşlemin, kartın veya cihazın şüpheli olup olmadığının araştırıldığı bu süreç sonucunda banka ödemeyi onaylar. Böylelikle yapılan ödeme alıcıya aktarılır ve kart sahibinin harcaması hesap dökümüne yansıtılır.

Oteller Açısından Provizyonun Anlamı

Konaklama sektörü için ön onay olarak tanımlanan provizyondaki işlem nedir sorusu da sıkça araştırılan konular arasında yer alır. Otellerin hizmetleri kendi konseptleri dâhilinde farklılaşır. Bu konseptler otel türüne ve sunduğu hizmetin düzeyine bağlı olarak değişir. Örneğin ekonomik bir otel sadece temel ihtiyaçları sunarken lüks konaklama işletmelerinde sunulan hizmet ve olanak sayısı fazlalaşır. Bir dizi yasa ve yönetmelikle düzenlenen konaklama hizmeti, kalacak kişilere konforlu ve güvenli bir deneyim sağlanmasını ve işletme tarafından adil bir hizmeti kapsar. Hizmetlerin tamamının çeşitli tutarlarda ödemeleri bulunur. İşletme, konuklarına hangi hizmet için ne kadar ödeme istediğini beyan etmekle yükümlüdür. Bu hizmetlerden bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

  • Yiyecek ve içecek: Oteller genellikle kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği ve oda servisi dâhil olmak üzere çeşitli yiyecek ve içecek seçenekleri sunar. Bazı otellerde ayrıca barlar, restoranlar ve dinlenme salonları bulunur.
  • Oda olanakları: Odalarda rahat bir yatak, temiz yatak takımı, sıcak su, havlu, Wi-Fi ve televizyon gibi çeşitli oda olanakları vardır. Bazı otellerde ayrıca mini bar, kahve makinesi ve ütü masası gibi ek imkânlar da yer alır.
  • Konuk hizmetleri: Çamaşırhane hizmeti, kuru temizleme ve oda servisi gibi çeşitli konuk hizmetleri de konuklar için organize edilir. Bazı oteller ulaşım servisi, konsiyerj ve tur masası gibi ek hizmetler de sunmaktadır.
  • İş hizmetleri: Otellerde genellikle çalışma alanı, faks ve fotokopi makineleri ve toplantı odaları gibi çeşitli iş hizmetleri de bulunur. Bazı oteller sekreterlik ve çeviri gibi ek hizmetler de sunar.

Otele göre farklılaşan bu hizmet bileşenlerinin her biri farklı miktarlarda fiyat paketiyle satışa sunulur. Rezervasyon sırasında müşteri bu paketlerden ihtiyacı olanları satın almayı taahhüt eder. Kartıyla ödeme işlemini gerçekleştirdiği anda belli bir tutar bakiye geçici olarak otel tarafından tutulur. Kişinin hesabından para çıkışı olmaz. Provizyonda bekleyen işlem için herhangi bir ekstra ücret alınmaz. Bununla birlikte tutar müşterinin kalmayı planladığı gece sayısına bağlı olarak değişir. Otellerde uygulanan bu provizyon işlemini sadece güvenlik teminatı olarak düşünmek gerekir. İşletmeye varıştan belli bir süre öncesinden itibaren kredi kartındaki belirlenmiş olan tutar ön provizyona tabi tutulur. Müşteri tarafından beyan edilen kredi kartı geçersiz ise rezervasyon otomatik şekilde iptal edilir. Yapılan ödemenin provizyonda olup olmadığını bankanın mobil uygulamasından veya otelin muhasebesinden öğrenmek mümkündür. Harcamanın kartın sonraki dönem hesap dökümünde yer alması provizyon sürecinin tamamlandığını ve ödemenin gerçekleştiğini gösterir.

Provizyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Otellere yönelik provizyon işlemleri ile ilgili olarak birçok soru sorulur. Bu sorulardan bazılarını ve yanıtlarını aşağıda görebilirsiniz.

Bekleyen Provizyon İptal Edilir mi?

Finansal işlemlerde kullanılan tanımlardan biri olan provizyonda ne demek sorusu, ödemenin bankanın ön onay sürecinde beklemekte olduğunu ifade eder. Banka güvenlik sorgulamaları ile ilgili olarak ödemeyi tutmaktadır. Otellerin ödeme sistemleri için de provizyonda bekleyen ne demek sorusu ile sıkça karşılaşmak mümkündür. Bu terim de güvenlik teminatı olarak otel tarafından saklı tutulan bir haktır.

Provizyondaki İşlemler Takip Edilebilir mi?

Provizyondaki işlem ve detayları hakkında bilgi almak isterseniz bankanızı arayabilir veya mobil uygulama üzerinden inceleme yapabilirsiniz. Otellerde provizyonda bekleyen işlemleri de işletme yönetimi ve muhasebe ile görüşüp detaylı olarak öğrenmek mümkündür.

Bekleyen Provizyon Ne Demek?

Beklemekte olan provizyondaki işlemler ne demek sorusu genellikle ödeme onayı sürecinde banka tarafından doğrulama bekleyen tüm işlemler olarak yanıtlanır. Kendi kredi kartınız için provizyondaki işlemler nedir sorgusunu yaparak detaylara ulaşabilirsiniz.

Harcamalarda Provizyonların Görünmemesi Ne Anlama Gelmektedir?

Kredi kartı üzerinden yaptığınız bazı otel rezervasyonları ve diğer işlemlerde bankanız ve ödemenin yapıldığı kuruluşun sistemleri arasında sistemsel farklılıklar olabilir. Bu süreçte provizyondaki işlemler görünmeyebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman bir süre daha bekleyerek bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak bekleyen provizyon nedir ve detayları nelerdir diye sorabilirsiniz. Böylelikle hesabınızdaki ön onay bekleyen tüm işlemleri rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Rezervasyon yaptığınız işletmenin anlaşmalı olduğu bankaları otel internet sitesi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Böylelikle hesabınızın olduğu banka ile işletme arasındaki sistemsel farklılıkları görebilir, ödeme yaptığınız kartınıza dair provizyondaki işlem ne zaman düşer rahatlıkla öğrenebilirsiniz.  

Ödeme Sistemlerinde Neden Provizyon Uygulanır?

Ödemelerde provizyon uygulanması temelde güvenlik için önemlidir. Ödeme yapan ve alan tarafların mağduriyetini önlemeyi amaçlayan bu süreç çalıntı kredi kartı ve numaraları üzerinden yapılan sahteciliklerin önüne geçer. Kredi kartınızı kaybettiyseniz ve bunun ne zaman olduğunu bilmiyorsanız bankanızdan kartı iptal ettirmeden önce geçmiş işlemlerinizi sorgulayabilirsiniz. Bu sorgulama sırasında beklenmedik bir detayla karşılaşırsanız ödeme iptalini isteyebilirsiniz. Bu istenmeyen durum provizyondaki işlem ne demek ve avantajları neler sorusunun yanıtını da deneyimlemenizi sağlar. Bankalar ve işletmelerdeki ön onay süreci sayesinde mağduriyetten kurtulabilir ve kontrolünüz dışındaki ödemeleri engellemiş olursunuz. Kendi kredi kartınız için bekleyen provizyon detaylarını otel kanal yönetimi aracılığıyla da öğrenebilirsiniz.

Provizyon Kodu Nedir?

Provizyon kodu da bekleyen provizyon ne demek gibi sıkça merak edilen konular arasında yer alır. Bekleyen provizyon oteller tarafından rezervasyonu güvence altında tutan bir sistemdir. Bu sistem oteller için sanal pos uygulamalarında sıkça karşılaşabileceğiniz bir uygulamadır. Bu uygulamada kullanılan provizyon kodu nedir ve ne işe yarar merak ediyor musunuz? Ön ödemede bekleyen tüm işlemlerinizi bankanız aracılığıyla alabileceğiniz bir kod sayesinde öğrenebilirsiniz. İnternet bankacılığı üzerinden rahatlıkla öğrenebileceğiniz kod işlemlerinizin güvenilirliğini sağlarken harcama detaylarınızı öğrenmek için oldukça kullanışlı, size özel olarak üretilmiş rakam ve harflerden oluşabilir.

Otellerde provizyon sistemi sayesinde rezervasyon iptal ve iadesi gibi istenmeyen durumların önüne geçmek, sanal POS uygulamaları ile ödemenin ön onay sürecinde tutulması gibi sıkıntılı süreçleri kolayca aşmak mümkün. Konuyla ilgili detaylı bilgiler ve daha fazlası için Barboon’u ziyaret edin.