Oteliniz İçin En Verimli Kanal Yönetimi Nasıl Sağlanır?

0
185

İşletmenizin maksimum kâr elde etmesi için gelir dağılım stratejilerini başarılı bir şekilde yönetmeniz gerekir. Otel kanal yönetimi bunun için idealdir. Büyüklüğü ne olursa olsun oteliniz için uygun bir rezervasyon yönetim sistemi kullanmanız mümkün. Farklı kanallardan gelen talepleri tek bir platformda birleştirerek fiyatlandırmaları düzenleyebilir, envanter yönetimi optimize ederek verimliliği artırabilirsiniz.

Küresel otel kanal yönetimi pazarı 2022’de 687 milyon ABD doları değerindeydi. Bu pazarın 2028 yılına kadar %7,8’lik bileşik yıllık büyüme oranı ile artması ve yaklaşık 1075 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Rakamlar sistemin gittikçe artan popülaritesini de gözler önüne seriyor.

Otel Kanal Yönetiminde Hangi Kanallar Kullanılmalıdır?

Otel kanal yöneticisi tesisin tüm bağlı kanallardaki dağıtım verilerini gerçek zamanlı olarak günceller. Herhangi bir OTA üzerinden yapılan rezervasyonlar, oda ücretlendirmeleri, boş oda sayısı gibi birçok veri tek sistem üzerinde toplanarak bağlı tüm kanallara iletilir. Dolayısıyla otelinize dair tüm bilgiler güncel kalır. Peki otel kanal yönetiminde kullanılacak kanallar hangileri olmalı? Bu işletmenin kanal yönetimi stratejileri ve satış tekniklerine bağlıdır. Her bir kanalın sağladığı avantajlara tek tek göz atalım.

Doğrudan Satış Kanalı (Web sitesi, çağrı merkezi)

Otellerin doğrudan satış kanalı üzerinden rezervasyon almaları kurumsal marka bilinirliği açısından önemlidir. Web sitesi satış kanalı sayesinde işletme 7/24 rezervasyon alabilir. Otelinizdeki keyifli deneyimi ileteceğiniz pek çok önemli platform var. Örneğin sosyal medya üzerinden web sitenize gelen müşterilere kişiselleştirilmiş içerikler sunabilirsiniz. Böylelikle sosyal medyada marka bilinirliğiniz artarken kullanıcının sitenizde kalma süresi uzar. Çağrı merkezi satış kanalı ise işletmenizin müşterilerle doğrudan iletişim kurmasını sağlar. Teknolojinin getirdiği iletişim yerine bir insanla konuşmayı tercih eden konuklar için ideal olan çağrı merkezleri müşteri sorularına daha ayrıntılı şekilde yanıt verebilir.

Seyahat Acenteleri ve Tur Operatörleri

Otelinizde seyahat acenteleri ve tur operatörleri aracılığıyla yapılan satışların birçok farklı avantajı bulunur. Bu avantajlar arasında en önemlisi otelin küresel çapta potansiyel müşterilere ulaşma fırsatıdır. Acenteler ve tur operatörleri son dakika rezervasyonlarda oldukça etkindir. Bu kanal özellikle yerel otellerin farklı tur alternatifleriyle konuklara farklı deneyimler sunabileceği platformlardır. Rekabette işletmeyi öne çıkaran stratejiler ile otelin küresel çapta duyurulmasını sağlayabilir, ekstra reklam ve promosyonlar ile markaya dikkat çekebilirler.

Online Seyahat Acenteleri ve Rezervasyon Siteleri

Online seyahat acenteleriyle rezervasyon siteleri işletmelerin geniş bir müşteri kitlesine ulaşmasını sağlar. Böylelikle daha fazla rezervasyon olanağı yaratılmış olur. Özellikle son dakika rezervasyonları veya ek hizmetlerin satışında OTA ve rezervasyon sitelerinin avantajı yüksektir. Bu kanallardan yapılan satışlar doğrudan satış kanallarına kıyasla daha düşük pazarlama maliyetleri içerir. Ancak rezervasyon çakışması veya iptal gibi durumlarda anlık güncelleme şarttır.

Çok Kanallı Satışın Otelcilik Sektöründeki Önemi

Otel kanal yöneticisi konaklama sektörü için hayati derecede önemlidir. Bu kanallar rezervasyonların geldiği yerdir, kısaca dağıtım kanalları olmasaydı otel boş olurdu. Satışları artırmak için müşteri sayısını çeşitli kanallar aracılığıyla genişleterek büyütebilirsiniz.

Daha Fazla Müşteriye Ulaşmak

Teknolojinin getirdiği kolaylıklar sayesinde her yıl daha fazla gezgin seyahat planlaması ve rezervasyonda online sistemleri kullanıyor. Çevrimiçi kanal yöneticisi teknolojiyi kullanarak plan yapan gezginlerin otelden haberdar olmasını kolaylaştırır.  İşletme hedef kitlesine yönelik müşteriye ulaşma stratejileri ile farklı birçok platformda varlık gösterir. Böylelikle vadettiği konaklama deneyimiyle ilgili daha fazla müşterinin haberdar olmasını sağlar.

Satışları Maksimum Düzeye Çıkarmak

Çok kanallı satış yönetiminde OTA’lar, rezervasyon siteleri, işletmenin web sitesi ve çağrı merkezi birleştirilir. Böylelikle işletme satışları maksimum düzeye çıkarma avantajına sahip olur. Kanalların çeşitlendirilmesi dönemlere yönelik potansiyel müşteri profili hakkında bilgi verir. Böylelikle satışların kişiselleştirilmesi, farklı promosyonlar ile otelin bir cazibe merkezi haline getirilmesi mümkün olur.

Marka Farkındalığı ve Güven Oluşturmak

Çoklu kanal satış yönetimi otelin farklı platform ve kanallarda tanıtılarak geniş bir kitleye duyurulmasını sağlar. Çeşitli kanallarda varlık gösteren otelle sürekli karşılaşan potansiyel müşterinin marka farkındalığı artar. Farklı kanallar üzerinden otelle etkileşime girebilen müşterilerde işletmeye dair olumlu düşünceler oluşur. Bu da otelin güven oluşturma stratejisi için oldukça önemlidir.

Etkili Kanal Yönetimi İçin Öneriler

İşletmenizde etkili kanal yönetimi yapabilmeniz için veri analizi, maliyet planlaması ve dengeli dağılım önemlidir. Böylelikle potansiyel müşterilerinize kolaylıkla erişebilir, fazla kazanç elde ettiğiniz kanallara dair stratejileri belirleyerek doğru hedef kitleye daha az maliyetle ulaşabilirsiniz.

Kanal Performansını Ölçmek ve Analiz Etmek

Otel satış kanalları arasındaki farkı analiz etmek optimizasyon için önemlidir. Ölçüm ve analiz, kanal performansını belirleyen en önemli bileşenlerdir. Kanal analizi sayesinde en fazla geliri nereden elde ettiğinizi kolaylıkla görebilirsiniz. Maliyet etkinliği analizi ile doğru kanallara yönlenebilir, gelir yönetimini başarılı şekilde yaparak kârlılığınızı artırabilirsiniz.

Kanal Ücret ve Komisyon Yapılarını Doğru Belirlemek

Satış kanallarının farklı ücret ve komisyon yapıları vardır. Maliyetler üzerinde kontrol sahibi olmak için bu yapıları doğru şekilde belirlemek önem taşır. Rezervasyon hacimlerine göre dengeleyerek kâr marjını en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Her kanalın finansal etkisini bilmek, stratejik bir karışım oluşturmanıza yardımcı olur. Ücretleri yüksek ancak yatırım getirisi düşük olanlar yerine, daha yüksek performanslı olan kanallara yatırım yapabilirsiniz. Kanalların finansal dinamikleri uzun vadede geliri tahmin etmenize, fiyatlandırmalara yönelik dağıtım stratejileri geliştirmenize yardımcı olur. Böylelikle genel gelir üretiminde daha fazla istikrar kazanabilirsiniz.

Tüm Kanallar Arasında Uyumu Sağlamak

Teklifleri farklı platformlara göre uyarlarken marka tutarlılığını koruyarak rezervasyonları teşvik edebilirsiniz. Bu yaklaşım geliri en üst düzeye çıkarırken konukların memnuniyetini ve güvenini artırır.

İşletmeniz için en doğru çoklu kanal yönetimi arayışındaysanız, Barboon’un 100’den fazla kanala entegre olabilen avantajlı fırsatlarına göz atabilirsiniz. Çok sayıda kanalı tek bir panelden takip ederek zaman tasarrufu sağlayabilir, kanallara özel fiyatlar belirleyebilirsiniz. Barboon ile tanışın dijital otel yönetimi sistemleri ile otel ve rezervasyon yönetimindeki birçok riskin önüne geçerek kârınızı en üst seviyeye çıkarın.