Otel Pazarlama Planı Oluştururken Fayda Sağlayacak 4 Öneri

0
547

Uygulanabilir ve ölçülebilir bir plana sahip olmak günden güne rekabetin arttığı konaklama sektöründe, otel işletmelerinin daha fazla müşteriye ulaşabilmeleri, hizmetlerini en iyi şekilde duyurabilmeleri ve kârlılıklarını artırabilmeleri için önemlidir. Etkili bir plan oluşturabilmek için ise, önce pazarı ve rakipleri iyi analiz edebilmek gerekir. Bu yazımızda, pazarlama planı oluştururken “Neredeyiz ve nereye gidiyoruz?” sorularına yanıt vermenize yardımcı olmaktan ziyade, gitmek istediğiniz yere ulaşırken size fayda sağlayacak hatırlatmaları yapmak istedik. Keyifli okumalar dileriz.

Tüketici taleplerini iyi analiz edin

Teknolojik gelişmeler, yer aldığınız pazardaki tüketim alışkanlıklarını değiştirebilir. Örneğin, 2022 yılı tüketici alışkanlıklarına konaklama sektörü açısından bakıldığında seyahat araştırmalarının ve rezervasyon süreçlerinin çoğunlukla mobil cihazlardan yapıldığı görülmektedir. Bu da demek oluyor ki, otelinizin kimliğini yansıtan web sitenizin mobil uyumlu olması uymanız gereken olmazsa olmaz kriterlerden biridir.

Online seyahat acenteleri ile satışlarınızı artırın

Konaklama sektöründe kilit bir rol oynayan OTA’lar, otellerin oda satışlarını ve bilinirliklerini artırmalarını sağlar. Birçok otel alternatifini bir arada görüntüleyerek karşılaştırma yapan kullanıcılar kendilerine en uygun seçeneğe karar verirler. Bünyesinde çok sayıda otel bulunduran online seyahat acenteleri, kullanıcıların bu alışkanlıklarına uygun yapıdadır. Tüketici alışkanlıklarının günden güne değiştiği ve online platformlar üzerinden tüm tüketim süreçlerinin gerçekleştiği bilindiğine göre, otel pazarlama planınızda yoğunlaşmanız gereken konulardan biri bu başlık olmalıdır.

Online seyahat acenteleriyle çalışmak potansiyel misafirlerinize daha fazla görünür olmanızı sağlar. Fakat, farklı kanallardaki tüm oda satışlarını kontrol etmek, manuel olarak yapıldığında, karışık bir hâl alabilir ve fazladan iş yükü yaratabilir. PMS’e entegre bir kanal yöneticisi hakimiyeti kolaylaştırır. Satışı gerçekleşen bir odanın aynı anda tüm kanallarda satışa kapandığı bir senaryo, overbooking sorununun önüne geçer ve tek tek kanal kontrolüne de gerek kalmaz. Pazarlama planınızı oluştururken iyi bir PMS ve kanal yöneticisi araştırması yaparak aynı zamanda da komisyon oranlarının makul olduğu, kârlı çıkabileceğiniz online seyahat acentelerini göz önünde bulundurabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonunu planınıza dahil edin

Otel web sitesi, otellerin kimliklerini ve hizmetlerini yansıttıkları alandır. Bu noktada önemli olan konu ise, web sitesinin SEO uyumlu olarak oluşturulmasıdır. Gerekli optimizasyonun yapılmadığı, özgün içeriklerin ve kullanıcılar tarafından en çok aranan kelimelerin bulunmadığı bir web sitesi ile arama motorlarında üst sıralarda yer almak oldukça zordur. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak oda satışı sayısını artırır. Bu sebeple, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer aldığından, içeriklerin özgün, görsellerin kaliteli, responsive tasarımlı ve hızlı açıldığından emin olun.

e-Posta pazarlaması ile müşterilerinize doğrudan seslenin

Sadık müşteriler elde edebilmenin ve önceden otelinizi ziyaret etmiş misafirlerin yeniden sizi tercih etmelerini sağlamanın bir yolu da, e-posta pazarlamasıdır. Konaklama sektöründe önemli bir role sahip e-posta pazarlaması, doğru zamanda doğru kişilere yapıldığında sizi mutlu edecek sonuçlar verecektir.

İlk adım nitelikli ve hedeflenebilir bir liste oluşturmaktır. Sonrasında ise, daha fazla “lead”, yani, satışa dönebilecek çalışmalar elde ederek bu listeyi genişletmek gerekir. e-Postaları açan veya abonelikten çıkan kişi sayısı, dönüşüm oranları gibi verileri düzenli olarak değerlendirmek ise oldukça önemli. Çünkü bilmelisiniz ki, yaptığınız işin gerçekten sonuç verip vermediğini dönüşümleri izleyerek takip edebilirsiniz. Müşterilerinizi segmentlere ayırarak doğru mesajlarla, onlara uygun indirim ve kampanyalarla mesajlarınızı iletebilirsiniz.

Düşük maliyetli, takibi kolay ve doğrudan müşterilerinize seslenebildiğiniz e-posta pazarlaması için şu adımları izleyebilirsiniz: Doğru hedefleme ve zamanlama, kişiselleştirme, ilgi çekici bir içerik ve dönüşüm takibi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here