Oteller İçin Meta Arama Pazarlaması

0
746

İnsanların bir tatil planı yapmak için ne kadar zaman harcadığını hiç düşünmüş müydünüz? Google, rezervasyon sürecinin tamamlanmasının yaklaşık 36 gün sürdüğünü ve gezginlerin dijital kanallarda en az 45 temas noktasına uğradığını ortaya çıkardı.

İnsanlar zamandan ve paradan tasarruf etmek için otel araştırması yapmak ve fiyatları karşılaştırarak en iyi fırsatları yakalamak için Google Hotel Ads, Tripadvisor ve Trivago gibi meta arama platformlarına yöneliyor. Ancak, hâlâ birçok otelci dijital pazarlama stratejilerinde meta aramalarından yeterince faydalanmıyor. Oysa ki, meta arama motorları, otel işletmelerinin daha geniş bir gezgin segmentine ulaşmalarını, çevrimiçi seyahat acenteleriyle (OTA) rekabet etmelerini ve doğrudan rezervasyon oranlarını artırmalarını sağlıyor.

Meta arama motoru nedir?

Meta arama yeni bir kavrammış gibi görünse de, aslında 20 yıldan uzun süredir seyahat ve konaklama sektörünün bir parçasıdır. Oteller söz konusu olduğunda, bir meta arama motoru, çeşitli çevrimiçi dağıtım kanallarından otel bilgilerini ve fiyatları toplayarak hepsinin tek merkezde görüntülenmesini sağlar. Bu sayede, misafirler tüm siteleri teker teker gezmek zorunda kalmadan, bütün seçenekleri tek merkez üzerinden karşılaştırabilirler.

Oteller için meta arama pazarlaması nedir?

Oteller için meta arama pazarlaması; görünürlüğü artırmak, farkındalık oluşturmak ve rezervasyon almak için meta arama motorlarının bir reklam kanalı olarak kullanılmasıdır. Meta arama reklamları, bir oteli veya konaklama yerini arama sonucu listelerine yerleştirir ve otelin web sitesinde bulunan oda fiyatlarını gerçek zamanlı olarak misafirlere gösterir.

Meta arama motorları nasıl çalışır?

Hemen hemen bütün meta arama motorları aynı şekilde çalışır. Gezgin platforma giriş yaptığında, istenen konaklama yeri ve tarihlerini girmesi istenir. OTA’larda olduğu gibi, arama sonuçları daha sonra varış noktasındaki mevcut otellerin ve fiyatların bir listesini görüntüler. Potansiyel misafirler bir otel seçtiğinde, çeşitli kanallardan alınan fiyatlar ve müsaitlik bilgisi ile birlikte, otel detaylarını, fotoğraflarını ve misafir yorumlarını gösteren bir liste ekranda belirir. Bazı listeler birkaç oda kategorisi için fiyatları görüntülemeye olanak sağlarken diğerleri yalnızca mevcut en iyi fiyatı gösterir. İptal politikası, ücretsiz kahvaltı veya Wi-Fi gibi ek hizmetler de misafirlere bildirilebilir.

Rezervasyonu tamamlamak için en uygun fiyatı veren kaynağın üstüne tıklayarak başka bir web site sayfasına yönlendirilir. Bazı meta arama sitelerinde, kullanıcılar siteden ayrılmadan otel rezervasyonu yapma seçeneğine de sahip olabilir. Eğer bir otel doğrudan rezervasyon oranını yükseltmek için meta arama sitesine reklam verirse, değerlendirme puanı ve online rezervasyon motoru bağlantısı meta arama motorunun verdiği listede yer alıp misarezervasyon seçeneğini temsil eden diğer bağlantılarla birlikte görüntülenecektir.

Meta Arama Motoru ve OTA

Peki meta arama motorları ile çevrimiçi seyahat acenteleri arasındaki fark nedir? OTA’lar yalnızca bir rezervasyon kanalı (örneğin Booking.com, Hotelz.com ve Etstur) için oda fiyatları ve rezervasyon seçenekleri sağlar. Oysa, meta arama siteleri birden fazla rezervasyon kanalı için fiyatları listeler. Aralarındaki en temel fark budur.

Otel fiyat paritesini koruyorsa, rezervasyon sitelerindeki oda fiyatı teklifleri arasında çok fazla fark olmamalıdır. Ancak, kanalların sunduğu fiyatlar arasında büyük farklar olabilmektedir. Bu durumda ise, en düşük oranı sunan site en fazla tıklamayı alır.

Meta arama siteleri ile OTA’lar arasındaki bir diğer önemli fark, ayırma modelidir. OTA’lar, genellikle otellerden toplam rezervasyon değerinin (oda fiyatı + vergiler ve ek ücretler) yüzdesini alan bir komisyon modeli üzerinde çalışır. Öte yandan, meta arama motorları, artık çoğu komisyon modeli sunsa da, öncelikle tıklama başına maliyet modeli üzerinde çalışır.

Barboon’un sunduğu Metasearch (Meta Arama) motoru entegrasyonu ile otelinize ait resmi web sitesinin meta arama motorlarında gözükmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede, misafirlerinizi otel arama motorlarından web sitenize çekerek OTA’lara bağımlılığı azaltabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here