Çevre Dostu ve Sürdürülebilir Oteller Yaratmak İçin İpuçları

0
3401

Konaklama sektöründe, çevre dostu ve sürdürülebilir bir otel olmanın önemi günden güne artıyor. Otel içerisindeki operasyonun ve konaklayan misafirlerin çevreye verdiği zararı, aynı zamanda, karbon ayak izini minimuma indiren konaklama işletmeleri, çevre dostu otel olarak kabul ediliyor.

Çevre dostu ürünleri tercih etmek, tasarruflu sistemler kullanmak, misafirleri bilinçlendirmek, sürdürülebilir bir restoran menüsü oluşturmak ve daha fazlası… Bu yazımızda, konaklama işletmelerinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir işletme olmak için neler yapabileceğine değineceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Çevre dostu ürün kullanımı

Kokusuz, toksik olmayan temizlik ürünleri ve deterjanları tercih etmek, şampuan ve duş jeli plastik şişeler yerine doldurulabilir kutularda verilebilir. Yeniden kullanılabilir, geri dönüştürülebilir ve içeriği temiz ürünler hem çevre açısından hem de ekonomi açısından konaklama işletmelerine avantaj sağlar. Evlerinden uzakta olan misafirlerinize çevre dostu ve iyi ürünler sunarak hem onları hem de çevreyi önemsediğinizi gösterebilirsiniz.

Su kaynaklarının kullanımı

Turizm sektörü, en fazla su kaynağının kullanıldığı ve israfın gerçekleştiği alanlardan biridir. Çevre dostu otel olmanın ilk adımlarından biri ise, su kaynaklarının kullanımını en verimli şekilde yönetmek ve su israfını azaltmak. Gelecek yıllarda ülkemizin su kıtlığı ile karşı karşıya kalabileceği ön görüldüğüne göre, harekete geçmenin tam vakti. Peki, bir otel işletmesi olarak siz neler yapabilirsiniz?

  • Yoğun su tüketimi gerçekleşen alanlara sensörlü musluklar koymak,
  • Sifonlar ve duş başlıklarında az su tüketen alternatiflere yönelmek,
  • Su geri dönüşümü ve filtreleme sistemleri kullanmak,
  • Boru ve musluklarda sızıntı kontrolünün düzenli olarak gerçekleştirmek,
  • Bulaşık ve çamaşır makinelerini maksimum doluluk düzeyine ulaştıklarında çalıştırmak.

Enerji kullanımında tasarruf

Konaklama sektöründe enerji tasarrufunu önemsemek, sürdürülebilir bir otel anlayışına geçmenin yanı sıra, otel giderlerinin kontrol altına alınmasında da etkilidir. Isıtma, aydınlatma, pişirme ve soğutma gibi birçok işlem için enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu düşünüldüğünde bu kaynakların en verimli nasıl kullanılacağı düşünülmelidir.

  • Enerji ihtiyacını güneş panelleri ve sürdürülebilir kaynaklardan karşılamak,
  • Uzun ömürlü ve daha az enerji tüketen LED ışıkları kullanmak,
  • Fazla enerji tüketimi gerçekleşen cihazlara sayaç takmak,
  • Gündüz yeterli ışık alan koridorlarda, aydınlatma olarak karartılabilen bir sistem kullanarak enerji tasarrufu elde etmek,
  • Gece saatlerinde otel havuzlarının ve kullanılmayan jakuzilerin üstlerini kapatarak ısı kaybını minimuma indirmek,
  • Oda içerisinde çalışan cihazları sensör sistemine bağlamak,
  • Odalar, otel restoranı ve çamaşırhanede enerji tasarrufu sağlayan cihazları tercih etmek.

Menülerde çevre dostu güncellemeler

Çevre dostu bir menü hazırlamanın en temel adımı, kağıt israfını ve atıkları azaltan bir menüye sahip olmaktır. Siz de, otelinizde elden ele gezen basılı menülerin yerine yeni nesil dijital menüleri tercih edebilir ve menü içeriğini uygun şekilde düzenleyebilirsiniz. Maliyetli ve sürdürülebilir bir çözüm olmayan basılı menüler, ürün ve fiyat güncellemelerinde otel restoranının her daim güncel kalamamasını sağlar. Güncel olmak ise, kağıt kullanımını ve maliyetleri artırır.

Gelelim menü içeriğine… Misafirlerinizin en çok tercih ettikleri ve tabaklarında artan yemekler menünüzü oluşturmanızda iyi bir referans kaynağıdır. Ürünleri, mevsimlik ve yerel üreticilerden tercih etmek iyi bir seçenektir. Aynı malzemelerin farklı yemeklerde kullanılabileceği bir menü oluşturmalıdır. Genel bir porsiyon hazırlamak yerine misafirlere porsiyon seçme opsiyonu verilebilir. Böylelikle, atık oluşumunu önleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here