Gezginler Rezervasyon Esnasında En Çok Nelere Dikkat Ediyorlar?

0
2729

Yazın gelmesi ve tatil döneminin de başlamasıyla, oteller gezginler ile doldu! Rezervasyonlarını tamamlayan gezinlerin ellerinde bardaklar; belki güneşin altında, belki de odasındaki masanın karşısında ve bilgisayar başında…

Eğer hâlâ dolmayan odanız kaldıysa veya daha verimli bir sezon olabilirdi diye düşünüyorsanız, performansınızı nasıl daha da geliştirebileceğiniz ile ilgili küçük tüyolar vereceğiz. Bu tüyoları verirken gezginlerin, yani internet üzerinden otel araştırması yapan kişilerin en çok dikkat ettiği özelliklere değineceğiz.

Keyifli okumalar dileriz!

Kullanıcı Deneyimi

Rezervasyonları hangi araçla veya kanaldan sağladıkları farketmeksizin, potansiyel misafirlerinizin ilk dikkatini çeken temel faktör kullanıcı deneyimi gelişmiş yollara başvurmalarıdır. Bu nedenle, otelleri arayarak telefon başında sıra beklemek artık tercih edilen bir rezervasyon yöntemi olmaktan uzaklaşmıştır. Gezginler dediğimiz misafir kitlesi, internetten araştırma yapmaya daha eğilimli ve oldukça fazla kanalda gezinmeyi tercih eden bir kitledir. İster OTA’lar ister metasearch motorları ister doğrudan rezervasyon olsun, hangi çevrimiçi kanal daha iyi bir deneyim (ve tabi ki fiyat da çok önemli bir kriter) sunuyorsa ilk etkileşim yolu olarak o kanalı tercih edeceklerdir. Peki, bu madde siz, otel yöneticileri için ne ifade etmektedir?

Otellere en çok kârı getiren rezervasyon yöntemi, öncelikli olarak doğrudan rezervasyon alabilecekleri resmi web siteleridir. Kullanıcı deneyimi gelişmiş, yani misafiri anında ve tek tıkla rezervasyona yönlendirebilecek bir web siteye sahip olmanız şansınızı yükseltir. Web sitenizin renklerinden tutun, tıklama düğmelerinin yerine ve SEO dostu içeriklerine kadar gelişmiş bir strateji ile hazırlanmış bir otel web sitesi sahibi olmanız, otelinizin kârını en kolay yoldan hızlandırmayı sağlayan “doğrudan rezervasyon” oranınızı artırmanıza yardımcı olur.

En Uygun Fiyat

İlk etkileşimin kullanıcı deneyimi ile birebir ilişkili olduğundan bahsettik. İkinci en kritik özellik, tahmin edebileceğiniz üzere, en uygun fiyatlı rezervasyonu bulmak olacaktır. Odalarınızın özelliklerine, konum özelliklerinize ve çevrenizde bulunan diğer işletmelere göre size en uygun fiyatlandırma seçeneklerini sunan, gelişmiş bir gelir yönetimi sistemi kullandığınızı ele alalım. Her oda tipiniz için en uygun fiyatı belirlediniz ama hangi kanallarda hangi fiyat aralıklarına göre satışa çıkaracaksınız? Misafirleriniz hangi kanallardan en doğru fiyata ulaşmayı amaçlar?

İlk paragrafta da bahsettiğimiz üzere, online rezervasyon gerçekleştirmek için en temel üç yöntem vardır. İlki, resmi web sitenizden alacağınız doğrudan rezervasyonlar demiştik. İkincisi; “Online Travel Agency” olarak bilinen OTA’lardır. Bu acentelere; Booking.com, etstur, Hotels.com ve otelz.com örnek olarak verilebilir. İnsanlar en çok duydukları ve en çok güven oluşturan firmalarla çalışmaya yönelebilirler. Bu nedenle, çevrimiçi seyahat acentaları ile çalışmak oda satışlarınızı elbette artıracaktır. Ancak, asıl kritik nokta, bu acentelere ayrı ayrı komisyon ödemeye başladığınızda meydana gelir. Yüzden fazla acenteyi tek merkez üzerinden yönetebildiğiniz ve her acenteye farklı fiyatlar tanımlayabildiğiniz bir Kanal Yöneticisi ile rezervasyonlarınızı artırırken giderlerinizi de en düşük seviyede tutabilirsiniz.

Üçüncü rezervasyon yöntemi ise “metasearch” olarak tanımladığımız meta arama motorlarıdır. Google Hotel Ads, Trivago, tripadvisor ve KAYAK en popüler motorlar arasında gösterilebilir. Metasearch motorları, gezginlere en uygun fiyata hangi kanaldan ulaşabileceklerini gösterir. Gezginlerin çoğu da, fiyat karşılaştırması yapabilecekleri bu motorlara erişim sağlayarak rezervasyonlarını gerçekleştirir. Bu bağlamda, size en çok kârı sağlayacak olan kanalı, yani resmi web sitenizi ön plana çıkarmanız önemlidir.

Hizmet Çeşitliliği

Hizmet çeşitliliği, misafir profillerine göre değişiklik gösteren bir faktördür. Çocuklu ailelerin tercih ettiği hizmet ve alanlar, genç misafir kitlelerinin tercih ettiği hizmet ve alanlardan elbette ki daha farklı olabilir. Bu faktörü göz önünde bulundurmak için dikkat etmeniz gereken ilk husus, hedef kitlenizi belirlemek ve onlara yönelik bir hizmete yönelmek olacaktır.

Çocuklu Aile Kitlesi

Çocuklu ailelerin genel olarak ilk tercihi, çocuklarının da eğlenebilecekleri alanlara sahip bir konaklama işletmesine gitmektir. Çocuk havuzundan tutun, akşam eğlencesine ve hatta çocukların en çok tükettiği yiyeceklere kadar bu koşulları sağlayan oteller, ailelerin ilk tercihidir. Aynı zamanda, çocuklu aileler Spa&Wellness ve masaj gibi hizmetleri de kullanmaya eğilimlilerdir.

Genç Misafir Kitlesi

Genç misafir kitlesi genel olarak 18-30 yaş arası misafirleri kapsasa da, bekar misafirler de bu kitleye dahil olabilirler. Bu misafir kitlesinin en temel arayışı, çocuklara hitap eden alanları kapsamayan ve gece eğlencesi açısından daha aktif rol oynayan işletmelerdir. Eğer işletmeniz genç misafir kitlesine hitap ediyorsa, club, disco ve bar gibi alanlara öncelik tanımanız veya bu tarz eğlence işletmelerine yakın olan bir konumu tercih etmeniz sizin için avantajlı olacaktır.

Ultra Herşey Dahil Konsept

“Ultra Herşey Dahil” konseptli işletmelerin hedef kitlesi, yukarıda belirtilen iki misafir profiline de uygunluk gösterir. Peki bu konsept neyi kapsar? Yerli ve yabancı alkollü içeceklerin sınırsız olarak ve genellikle saat limiti olmaksızın servise açık olmasını kapsar. Büyük konaklama işletmeleri için daha çok tercih edilen bir konsept olsa da, bütçe dostu oteller için de tercih edilebilir. Bu sayede, daha çok misafire hitap ederek kâr oranı da artırılabilir.

Herşey Dahil Konsept

“Herşey Dahil” konseptler, sadece yerli alkollü içecekleri kapsamakta olup servisin saatler ile sınırlandırıldığı bir konsept türüdür. İki misafir profili de bu konsepti tercih edebilirler. Bu konseptin en büyük avantajı, hem iki profilin de tercih ettiği bir hizmeti kapsaması hem de bütçe dostu fiyatlar sunmasıdır.

Oda Kahvaltı Konsepti

“Kahvaltı Dahil” konsept anlayışı iki yönlü ilerleyebilir. İlki, iş gezisi için gelen misafirlere hitap etmektir. “Business” oteller genelde bu hizmeti sunmakla birlikte, hizmete akşam yemeğini de dahil edebilir. İkincisi ise, yine genç misafir kitlesi ağırlıklı olmakla birlikte, bütçe dostu fiyatlar arayan misafirlere hitap edebilmektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here