OTA VS Metasearch – Yanlış Bilinen Doğrular!

0
28606

OTA’lar (Online Travel Agencies) ve meta arama kanalları sık sık karıştırılsa da iki farklı arama motorudur. İkisi arasında çok fazla benzerlik bulunmasına aldanmayın. İki platform da tüketicilerin ihtiyaç duydukları seyahat ve konaklama hizmetini bulmalarını sağlar. OTA’ları, istediğiniz konaklamaya veya seyahate ulaşmanızı sağlayan perakendeciler olarak düşünebilirsiniz. Ancak metasearch, web siteniz başta olmak üzere, farklı online satış kanallarındaki tekliflerinin karşılaştırılmasını sağlayan arama platformlarıdır.

İki motoru daha iyi karşılaştırabilmek ve yanlış bilinen doğruları daha iyi tespit edebilmek için öncelikle, OTA’ları ve metasearch platformlarını ayrı ayrı inceleyelim.

Online Travel Agency (OTA) Nedir?

Çevrim içi seyahat acentesi (OTA), tüketicilerin konaklama, ulaşım, tur, etkinlik ve benzeri seyahat hizmetlerini doğrudan seyahat firmaları üzerinden ulaşmasına olanak tanıyan web tabanlı bir pazar yeridir. Her gün dünya çapında milyonlarca gezgin, eğlence ve iş seyahati planlamak için OTA’ları kullanıyor. Ayrıca, OTA’lar, potansiyel konuklarınıza, kendi pazarlama çabalarınızla erişmenizin zor olacağı yerlerde ve hacimlerde erişim sağlar. Ek olarak, OTA’lar gezginleri hedeflemek, rezervasyonları güvenceye almak, misafirlerle iletişim kurmak ve değerlendirmeleri yönetmek için pazar bilgileri ve araçları sağlar. Örneğin, Airbnb, Etstur, Tatil Sepeti ve Booking.com en çok bilinen OTA’lar arasında gelir.

Metasearch (Meta Arama Motoru) Nedir?

Meta arama motorları, otelinizin kendi web sitesi de dahil olmak üzere OTA’lardan ve çeşitli web sitelerinden elde edilen sonuçları toplayan bir platformdur. Bu web siteleri, sadece otel sektörü için değil, aynı zamanda giyim, elektronik ve ulaşım sektörlerine kadar her arama motoruna konulan fiyatların karşılaştırılmasını sağlar. Potansiyel misafirler, varış yerleri, seyahat tarihleri ​​ve misafir sayısı gibi arama kriterlerini seçer ve ardından meta arama web sitesi, kriterlere uyan otelleri arama sonuçlarında gösterir. Metasearch motorlarından en popüler, trivago, hotels.com, KAYAK, Google ve tripadvisor’ı örnek gösterebiliriz.

OTA vs. Metasearch

Aşağıda belirtilen maddeleri okuyarak iki platform arasındaki bariz farkları daha iyi anlayabilir ve doğru bildiğiniz yanlışları daha kolay tespit edebilirsiniz.

Müşteri Farkı

OTA’lar ve meta arama motorları farklı müşterilere hitap eder. OTA’ların hedef kitlesi tüketici, yani gezginler ve potansiyel misafirler iken, metasearch platformları rezervasyonu sağlayan web sitelerine hizmet eder. OTA’lar, size aradığınız kriterlerdeki otelleri sunar ve otel odaklı ücret çıkartır. Ancak, meta arama motorları, kendi web sitenizin ve meta arama motorlarının (KAYAK vb.) üzerindeki oda fiyatlandırmalarını tek platform üzerinden görmenizi sağlar. Kısacası, online acenteler doğrudan gezginleri hedeflerken, meta arama motorları daha geniş bir kitleyi kapsar.

Pazar Farkı

İki arama portalı da organik ve ücretli aramalarda yer alır. Asıl amaç, ikisinde de arama yapan tüketiciye filtreleme yoluyla seçenek sunmaktır. Ancak, aralarında çok farklı olan kritik bir unsur da bulunmaktadır. İki portalın birbirinden tamamen ayrıldığı nokta, tekrar eden müşterilerin ve müşteri sadakatinin nasıl yönetildiğidir. OTA’lar satış, müşteri hizmetleri, müşteri iletişimi ve promosyon yoluyla sadakat oluşturur. Ayrıca, müşteriye kendi hazırladıkları avantajları tamamiyle kapsayarak bir paket halinde sunar. Özetleyecek olursak, doğrudan gezgine hitap eden bir servis sunar. Meta arama şirketleri nihai varış noktası olmadığından, potansiyel misafirleri, hizmete ulaşabilecekleri kanallara yönlendirir. Kısacası, meta arama motorları, üretici ve tüketici arasında bir köprü görevi görür. Tüketicileri, ihtiyaçlarına yönelik olarak, üreticilere yönlendirir.

Doğru Sanılan Yanlışlar

OTA’lardan sağlanan oda satışları, doğrudan satışlardan daha çok kâr getirir. – YANLIŞ

Eminiz ki, “Çevrimiçi satış yapmak bilgi birikimi, zaman ve sermaye gerektirebilir. Bu nedenle, düşük komisyon karşılığında biz size rezervasyon sağlayalım.” gibi satış cümleleriyle daha önce karşılaşmışsınızdır. Doğrudan rezervasyon almak yerine, online seyahat acenteleri aracılığıyla oda satışı yapıyorsanız, komisyon ödemeniz gerekir. Bu komisyon oranları her ne kadar düşük denilse de, acente sayısı arttıkça ödemeniz gereken komisyon sayısı da eş zamanlı olarak artış gösterir. Kısacası, eğer daha fazla misafire ulaşmak istiyorsanız, birden fazla acente ile çalışmayı göze almalısınız. Bu da, hepsine farklı komisyon oranları ödemeniz gerektiği anlamına gelir.

OTA’lar varken Meta Arama Motoru’na para harcamayın. – YANLIŞ

Yukarıda da anlattığımız üzere, metasearch ve online seyahat acentesi çok farklı iki işletme türüdür. Oda satışlarınızı artırmak için ikisi de çok kritik stratejiler ortaya koyar. “Biri var zaten, diğerine gerek yok.” yanlış bir yönelim olur. Metasearch platformları, kendi web siteniz başta olmak üzere (doğrudan rezervasyon), oda fiyat bilgilerinizin internetteki bütün seçeneklerini gezginlerin önüne çıkarır. Bu nedenle, Türkiye ve hatta dünya genelinde gezginlerin en çok kullanmaya meyilli olduğu platformlar haline gelmiştir. Şunu unutmamak gerekir; tüketici her zaman fiyat-performans üzerine hareket eder. Yani metasearch platformları, hem aynı oda kriterlerine sahip bütün seçenekleri tüketicinin önüne sererken hem de değerlendirmeleri okumalarına olanak sağlar.

Sonuç Olarak…

Yukarıda tartışılan bütün konular ışığında, rezervasyon oranınızı artırmanız ve konaklama işletmenizden maksimum kâr elde etmeniz için OTA’lardan ve Metasearch platformlarından eşit düzeyde yararlanabilirsiniz. 100’den fazla acenta ile çalışmak için Barboon Kanal Yöneticisine bakablirsiniz. Ayrıca, oda fiyatlarını tek platform üzerinden yöneterek mevsimsel kâr-zarar takibini de daha kolay gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazı sonunda, “OTA’lara bağımlılığımı azaltmak ve kendi web sitem üzerinden doğrudan rezervasyon almak istiyorum” derseniz, Barboon Metasearch Entegrasyonu ile Google, Trivago ve TripAdvisor gibi en popüler meta arama motorlarında yer almaya başlayabilirsiniz. Misafirlerinize özel kampanyalar sunarak kendi pazarlama stratejinizi kendiniz yönetebilir ve aynı zamanda rezervasyon süreçlerinizde meta arama motorlarının katkısını raporlarla analiz edebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here