Konaklama İşletmeleri Neden Sezonluk Personeller ile Çalışmalıdır?

0
830

Yaz deyince hepimizin aklına deniz, tatil, eğlence gelir. Kışın miskinliğini üzerimizden atabileceğimiz bir zaman dilimidir. Tatil herkes için bir otelde konaklamak olarak görülmese de oteller konforunu düşünenlerin ilk adresidir. Yazın özellikle otel, turizm işletmeleri, beach ve restoranlar iş yoğunluğuyla etkili bir şekilde baş edebilmek ve misafirlerine en iyi hizmeti sunabilmek için sezonluk personel desteği alırlar.

Sezonluk çalışan kavramına değinecek olursak genellikle işin niteliğine göre yılın belirli zamanlarında ortaya çıkan veya belirli zamanlarında artan iş yükünü karşılamak üzere çalıştırılan kişilere “mevsimlik işçi” adı verilir. Mevsimlik iş genel olarak turizm ve tarım sektörlerinde yaz dönemindeki yoğunluk sebebiyle yapılan çalışmadır. Oteller, plajlar, restoranlar ve eğlence mekanlarında sezonluk işçi çalıştırma oldukça yaygındır.

Artan iş yükü sezonluk çalışanlar ile hafifletilir

İşletmenizden beklenen talebi karşılayabilmek için mevcut kapasitenize ek olarak yaz sezonunda çalıştırılacak aşçı, garson, otel kat personeli gibi turizm personellerini işe alabilirsiniz. İş sözleşmenizi belirli süreli yaparak sezon sona erdiğinde sezonluk personeliniz ile yollarınızı ayırabilirsiniz.

Sezonluk çalışanlar uzun süreli olarak sizinle çalışabilir

Sezonluk iş yalnızca 3 ayı kaplayan bir süreç olmak zorunda değildir. Aksine, uzun süreli de olabilir. 11 ayı geçen işler mevsimlik iş olarak sayılmaz. Bir diğer nokta da iş 11 ay sürse bile belirli bir sezona bağlı değilse aynı şekilde yine mevsimlik iş olarak kabul edilmemesidir. Bir otel işletmesi olduğunuzu varsayarsak sezonluk çalışacağınız bir personel ile havaların ısınmaya başladığı Nisan ayı itibariyle çalışmaya başlayarak bunu yıl sonunda rahatlıkla sonlandırabilirsiniz.

Maliyeti azaltarak kârınızı korur

Sezonluk talepleri karşılamak için tam zamanlı çalışan kadrosuna öncelik vermek, maliyetten kısmak için iyi bir çözüm olmayabilir. Neden? Çünkü, tatil sezonu sona erdiğinde ihtiyaçlarınız aynı oranda gitmeyebilir. Tatil sezonundan sonra tam zamanlı çalışanlar için ödeme yapmaya devam etmek yerine, mevsimlik personellerle çalışmak, cüzdanınızı zorlamadan personel ve iş akışı ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

İş akışındaki verimliliği yükseltir

Daha az personel, daha az iş anlamına gelmeyebilir. Tam aksine az personel, işin artacağı anlamına da gelebilir. Artan ihtiyaçları karşılamak için sezonluk çalışan personeller işe alınmadıkça, tam zamanlı çalışanlar ekstra iş yükünü üstlenmek durumunda kalır. Bu süreç iyi yönetilmezse, yoğun tatil sezonunun talepleri, çalışanların aşırı çalışmasına ve bitkin düşmesine neden olabilir. Mevsimlik çalışanlar bu ekstra iş yükünü üstlenerek mevcut çalışanlarınıza destek olabilir ve verimliliği yükseltebilir.

Taleplerden ve mevsimsel yoğun iş yükünden sıkça bahsettik. Peki bu iş yükünü, işletmenizin personel ihtiyacı haricinde hangi çözümlerle hafifletebilirsiniz? Rezervasyon taleplerinden, kanal yöneticisine, sanal POS çözümünden metasearch ve OTA gibi aracılara kadar işinizi son derece hafifletecek ve verimliliğinizi artıracak hizmetlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Barboon hizmetlerini inceleyerek, işletmenizin en çok işine yarayacak çözümleri keşfedebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here